martes, septiembre 22, 2009

diferentes platos con nuestra querida patata by doña Gregoria

-
les patates al cal liu- son patatones que se fan bullidetes. la nostra iaiona ens les feia els dies de festa. aquet plat se sol presentà amb un pessic de juli albert i son força tendretes, amb lu qual, poden ser mastegades sense publemes pel mellado de turno de la familia. també poden cuinarse al forn. poden formar part de moltes guarnisions com a complemento del plato prinsipal. si vol, se li pot afegir una mica de pebre i sal per donar més sabor i empaque a nuestro solanàseo elemento que debe meterse en el microondas uns quants minutets si ud.desea cruspírselo cuando se enfrie
-
la patatona brava- és la patata d´una muller amb molt de caràcter, valenta perqué si, amb molts arrestos per prendre desisions quan el seu home és un putu calsonassos. se pot servir am kechup o amb la salsa rosa de la patiño. també all i oli i de vegades pebre, pues per donar com més efecto a la tapa en cuestión. és el tipic bermutet de los largos meses de hastío, quan anem a les terrases a prendra la frasqueta amb cuatra amics. és una varietat de tubérculo fregit però cortado a tacos gruesos y servidos con sus palillicos correspondientes a la hora de meterles mano
-
la patata panadera- un atra tipo de guarnisió, en espesial de molts susannaguissos. se tallen a rodanxes finetes i se confiten amb ajo, sebolla, aseite de oliva, sal, i també pimienta. el solomillo o los xuletones també poden formar part de l´esmentat espectacla culinari. es tracta d´una reseta típicament fransessa. el purublema és que xuclen molt d´oli i semblen com una mica llefiscosses. las patatonas picantes o peludas no están tan a la altura de este exquisito acompañamiento, si bé cal dir, que mai trobareu unas tiras de lomo tan bien adornadas con sus guisantes y su panadera.
-
les patates a la importànsia- son patatonas com el seu nom bien indica, mol imputáns. son les patatones de la mujer orgullosa de sus atributos inferiores. aquestes patatones son un clàssic plat d´origen mediterrani. el tubérculo se corta a rodajas, se guisan las láminas con harina, se frien hasta la sasiedat amb molt de cariñu, i per terminar, se rebosan con huevos batidos en aseite hirviendo. se pot afegir vino blanco al gusto del consumidor. és un plat, en definitiu, de gusto marcado con siertas tendensias modernas que otorga a la patata la importànsia que mereix
-
les patates enmascarades- és un plat típicament català. és una muller amb antifás, es una guerrera de cuidado, és una heroïna de la vida. és com una máscara del sorro pero a la femenina. se poden cuinar amb galets, cansalada, morsilla negra, gutifarra u oreja de relaño. el berguedà és el bressol d´aquesta delicatèssen presentada amb un rajolí d´oli d´oliva verge. la panceta de figo magro le suele conferir mejor textura al paladar. en la olla donde se hierve la patata trinxada (com la que se sol cuinà a la cerdanya), se añide la sal i el aseite nesesesários hasta llegar al pumto ideal de la cocsión. la patata trinxada, com deiem abans, és una mena de siñora feta pols...
-
les patates frechides- amb un bon jordi bistec o un parell de huevos fritos estan dalisiosses. son un meraballós plat que ens amenisa els nostrus àpats des que erem nens petitets i preferiem això a la puta olla de caldu de la gallina blanca (i mai millor dit). els entessos també diuen que a una muller quan se le frie la 'pomme de terre' pues com que no hi ha ni déu que la suporti. are, si en cristófolo columbus resusitase y viera como está tratando la humanidat contemporánea a este fruto de la tierra, se volvia a la tumba pa no volver a salir. tantos platos, tantas maneras de tratar a este manjar de dioses que un buen dia llegó de las americas atravesando el vasto oséano!